Війна в Україні
Події
Кримінал
«Кому війна, а кому й мати рідна»: як під час війни роздеребанюють державні землі в смт. Обухівка

«Кому війна, а кому й мати рідна»: як під час війни роздеребанюють державні землі в смт. Обухівка

В той час, коли наші захисники своїми життями виборюють кожен сантиметр української землі, деякі чиновники та держслужбовці продовжують розкрадати Україну по шматочках.

Ми вже неодноразово писали про дивні справи, які кояться в смт.Обухівка. Там то 300 гектарів землі «зникнуть», то 15 тонн гуманітарки для переселенців кудись подінуться, то дрова від лісництв закінчуються ще до старту продажів населенню. А голова Обухівської селищної ради і зовсім відбував строк в місцях позбавлення волі.  І ось – нова історія.

Про це пише сайт layks.com.ua

Тепер вкрасти вирішили територію бази відпочинку «Оріль» в смт. Обухівка Дніпропетровської області,  що знаходиться по вул. Орельська, 9а: обʼєкт розпилили на ділянки та продали  фізичним особам. А це майже 1,2 гектари земель рекреаційного призначення.

Наголошуємо, що база відпочинку «Оріль» знаходиться в управлінні та на балансі державного підприємства «Дніпродіпрошахт» ще з 9 березня 2006 року, що підтверджується Свідоцтвом про право власності.

Хто ж позіхнув на ласий шматочок державної землі?

Довідково: БВ «Оріль» (Дніпропетровська область, смт. Обухівка, вул. Орельська, 9а), збудована декілька десятків років тому, розташована в екологічному районі області, популярному серед відпочиваючих (база розташовується на береговій лінії р. Оріль, навколо сосновий ліс, десятки баз відпочинку, в тому числі відомий готель-ресторан «Гніздо глухаря»), і знаходиться на утриманні  держпідприємства «Дніпродіпрошахт». Тож, за порядок і споруди відповідає підприємство, а земля належить державі.

 

В 2021 році Наказом Фонду державного майна України «Про внесення змін до наказу Фонду державного майна України від 06.01.2021 № 5 «Про затвердження переліків об`єктів малої приватизації, що підлягають приватизації в 2021 році», було прийнято рішення про продаж бази відпочинку «Оріль».  

Після цього, власне, у 2021 році, історія бази і стала розвиватися: до директора ДП «Дніпродіпрошахт» почали навідуватися люди, які представлялися працівниками Дніпровської районної адміністрації. Вони заявили, що наразі було створено комісію з земельних питань, яка відтепер буде розпоряджатися землею бази відпочинку.

В 2022 році Фонд державного майна виставив базу на продаж з аукціону. Було проведено два аукціони: в жовтні і в грудні. Переможці, за дивним перебігом обставин, «зникли» однаковим чином - у зв’язку з несплатою аукціони так і не відбулися.

Втретє аукціон щодо продажу бази відпочинку «Оріль» було відмінено наказом Регіонального відділення Фонду державного майна. Тож, доля «Орілі» так і не вирішилась на користь жодного приватного власника.

Проте, з легкої руки приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Солошенко Ю.В. майже 10 соток державної землі перейшли у приватну власність фізичній особі. Реєстрація права власності відбувалася на основі рішення, яке прийняла Обухівська селищна рада.

Що не може не викликати подиву, адже перш ніж прийняти рішення про будь-які дії з ділянкою, Обухівська селищна рада, Управління Держгеокадастру повинні були провести ряд перевірок, щоб упевнитися, що земельна ділянка не знаходиться у власності (державній або приватній), і з нею можна проводити подальші дії ( хоча ні для кого не секрет, що по вул. Орільській в смт. Обухівка не те, що «вільних» ділянок немає, бази відпочинку існують і функціонують там десятиріччя).

Для того, щоб провести перевірку, зробити необхідні дослідження, заміри та подальше розділення ділянки, на якій знаходиться БВ «Оріль», на територію повинні були виїжджати геодезисти. Територія «Орілі» знаходиться під охороною, і спеціалісти з геодезії туди і не зʼявлялися – і в технічній документації, яку вони надали, територію бази «порізали» навмання: просто посередині споруд, які там знаходяться.

Проте, такі дрібниці не дуже хвилювали новоспечених ділків. І, оминаючи законні процедури, щасливими власниками земельних ділянок розміром від 9 до 10 соток стали ще 9 фізичних осіб. Знову ж таки, на основі рішення Обухівської селищної ради, а підмахував право власності все той же приватний нотаріус.

Обухівська селищна рада затвердила проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для індивідуального садівництва та індивідуального дачного будівництва у власність фізичним особам. І це попри те, що землі рекреаційного призначення у жоднім випадку не можуть змінювати свого призначення.

На сьогоднішній день землі бази відпочинку «Оріль» із порушенням норм законодавства розділено на 11 ділянок. 10 із них продано, і лише один шматочок , розміром у 23 сотки, залишається у державній власності. Споруди та будівлі, які знаходяться на території «Орілі», на державній землі та на утриманні ДП «Дніпродіпрошахт», на волосині від зносу. На земельні ділянки, які незаконно передали у власність фізичним особам, досі не накладено арешт.

Наразі представником ДП «Дніпродіпрошахт» направлено скаргу до Колегіі з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України щодо порушення прав державного підприємства та позбавлення у незаконний спосіб права власності.

Сподіваємось на об’єктивність Міністерства юстиції України у прийнятті рішення під час розгляду звернень держпідприємства у пошуках справедливості.

Такими темпами, як недобросовісні представники влади та приватний нотаріат розбазарюють власність держави, нашим захисникам і повертатися буде нікуди – лише приватні володіння та безлад у законодавстві. Тоді ж за що ми боремося?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

15 тонн гуманітарки зникло у СМТ Миколаївка;

Переселенців у Миколаївці можуть залишити без даху над головою;

Чому в Обухівському лісництві закінчились дрова: за продаж відповідальна підсудна особа;

На Дніпропетровщині увʼязнили голову Обухівської селищної ради Василя Гезя;

Депутатка від забороненої «ОПЗЖ» керує Обухівської селищною радою, доки колишній голова Гезь сидить у вʼязниці.

2023-09-25 13:45:00
true
Відео Дня






Архів Новин